07-04-2015 14:21 | Door: Willemien Groot

De Britse start-up BioCarbon Engineering gaat ontbossing te lijf met drones. De onbemande vliegtuigjes moeten een miljard bomen per jaar gaan planten.

BioCarbon Engineering is opgericht door voormalig ingenieur Lauren Fletcher van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens Fletcher is het mogelijk om met drones goedkoop en efficiënt nieuwe bomen te planten. De techniek zou slechts 15 procent kosten van traditionele methoden.

Het Britse bedrijf heeft een prototype gebouwd dat ontkiemde zaden onder hoge druk de bodem in schiet. Daarna krijgen ze een dekje van een speciale gel die rijk is aan voedingsstoffen. De start-up claimt dat met een snelheid van tien zaden per minuut het mogelijk moet zijn om een miljard bomen per jaar te planten.

De drones maken eerst een gedetailleerde 3D-kaart van het gebied waar het nieuwe bos moet komen. Daarnaast werkt BioCarbon Engineering nauw samen met lokale organisaties. Fletcher gebruikt een geldprijs van £ 20.000 (ruim € 27.000) van het Skoll Centre for Social Entrepreneurship voor de ontwikkeling van de onbemande vliegtuigjes. 

Volgens de start-up is een drone sneller en goedkoper dan mensenhanden. De voorgekiemde zaden hebben een grotere overlevingskans dan droge zaden. Later dit jaar moeten pilots in onder meer Groot-Brittannië, Afrika en Brazilië uitwijzen of de techniek in de praktijk ook werkt.

Bron: Wired, Grist, Treehugger | Foto: Jeff Gunn, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)