08-04-2015 10:00 | Door: Willemien Groot

Een visnet van pvc laat bijvangst langer in leven en vierkante mazen laten jonge vis ontsnappen. De innovatieve visnetten uit Nieuw-Zeeland moeten de bijvangst beperken.

Het Precision Seafood Harvesting-systeem is een visnet dat bestaat uit een dunne laag pvc. Zeewater spoelt via kleine openingen uit, zodat het net niet te zwaar wordt. Tegelijkertijd blijft er voldoende water achter om de bijvangst in leven te houden. Zelfs als het net al aan dek ligt. 

Een prototype heeft volgens onderzoekers van Plant & Food Research New Zealand veelbelovende resultaten opgeleverd. Snappers die van een diepte van 20 meter waren opgevist, overleefden allemaal in het pvc-net. Een rederij en twee visconservenfabrieken hebben $ 26 mln in het onderzoek gestoken. De overheid legt nog eens eenzelfde bedrag bij. De onderzoekers willen het net gaan testen op andere vissoorten.

Vierkante mazen

Een visnet met vierkante mazen in plaats van de traditionele ruitvormige openingen heeft zijn plek in de Nieuw-Zeelandse visserij al verworven. De innovatieve manier van weven maakte de mazen flexibeler. De jonge vis kan gemakkelijker ontsnappen. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent meer kleine vis weet weg te zwemmen.

Ngāti Kahungunu, een van de grootste rederijen van het land gaat alle trawlers uitrusten met dit visnet.

Bekijk het filmpje van Plant & Seafood Research over Precision Seafood Harvesting:

Bron: Plant & Food Research, Science Media Centre, Radio New Zealand | Foto: Precision Seafood Harvesting