08-04-2015 17:32 | Door: Laura Fransen

Efficiëntere ventilatie in bakkersovens kan de industrie geld besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Kostenbesparingen van bijna € 20.000 per jaar zijn mogelijk.

Dat stelt de Britse milieuorganisatie Carbon Trust. De organisatie onderzocht het gebruik van ventilatoren met variabele snelheidsregeling (VSDs) in combinatie met gas-sensoren. Uit het onderzoek blijkt dat het afstellen van de ventilatiesnelheid op de aanwezige hoeveelheid rookgas een energiebesparing van vijf procent kan opleveren. Variabele ventilatie voorkomt onnodige verspilling van verwarmde lucht. 

Carbon Trust onderzocht de hoeveelheid rookgas die vrijkomt tijdens het broodbakken. Vervolgens is gekeken naar het effect dat een optimale afvoer van het gas heeft op de efficiëntie van de oven. Volgens de onderzoeksresultaten kan de jaarlijkse kostenbesparing oplopen tot £ 14.000 (€ 19.350) per bakkerij. De terugverdientijd van de investering verschilt van één tot vijf jaar, afhankelijk van de staat van de ovens.

45 procent

Volgens cijfers van Carbon Trust zijn ovens verantwoordelijk voor 35 tot 45 procent van de CO2-uitstoot van bakkerijen. “Verbeteringen in industriële processen kunnen besparingen opleveren voor de hele sector”, zegt Al-Karim Govindji, Senior Manager bij Carbon Trust, in een persbericht. "De resultaten van dit onderzoek laten zien dat efficiëntere ventilatie kan leiden tot serieuze kostenbesparing.”  

Carbon Trust is een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in CO2-reductie en efficiënt grondstoffengebruik. De organisatie werkt met bedrijven wereldwijd aan een duurzame toekomst.

Bron: Edie, Carbon Trust | Foto: Nicola, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)