10-04-2015 08:15 | Door: Jerom van Gemert

Algamune is een product van het Amerikaanse bedrijf Algal Scientific. Het algenproduct moet antibioticagebruik in de veeteeltindustrie verminderen.

Het bedrijf claimt dat vee minder risico loopt op infecties. Algal scientific haalde begin deze maand $ 7 mln op bij de investeringsmaatschappijen Formation 8 Venture Capital en Evonik Venture Capital. Het bedrijf kan daarmee Algamune commercialiseren.

Algamune is bèta-glucaan, geproduceerd door algen. Bèta-glucaan is, net als cellulose, een polysacharide. Dit zit onder meer in graan, een gistsoort en bepaalde schimmels.

Van sommige typen bèta-glucaan is bekend dat ze het menselijk immuunsysteem activeren. Het houdt het cholesterol op peil en voorkomt infecties bij mensen. Bèta-glucaan wordt door algen of gist geproduceerd. Algamune is 50 procent goedkoper dan bèta-glucaan uit gist, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Antibiotica

Algal Scientific claimt dat door bèta-glucaan toe te voegen aan veevoeder, het antibioticagebruik omlaag kan. In de Verenigde Staten wordt antibiotica vrijwel standaard aan veevoeder toegevoegd. Hoewel er een lichte omslag gaande is. Chipotle is een van weinige Amerikaanse fastfoodketens die vlees verkoopt zonder antibiotica en groeihormonen.

Ziektekiemen die restistentie ontwikkelen tegen antibiotica, vormen één van de grootste problemen voor de toekomst. Per jaar overlijden 700.000 mensen aan resistente ziektekiemen.

Enkele Europese pluimveebedrijven en garnalenkwekerijen in Vietnam en Equador gebruiken Algamune al.

Bronnen: Forbes, Algal Scientific | Foto: Micolo J via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)