16-04-2015 07:17 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuw type suikerriet heeft minder stikstof nodig. Het gewas groeit sneller en is efficiënter in stikstofopname. De plant moet stikstofvervuiling door landbouw tegengaan.

Het agrarisch technologiebedrijf Arcadia Biosciences ontwikkelt nieuwe gewassen. Het genetisch gemodificeerde NUE-suikerriet (Nitrogen Use Efficient) is volgens het bedrijf een belangrijke stap in de ontwikkeling van suikerriet.

Het gewas is goedkoper, heeft een hogere opbrengst en helpt met het verlagen van de milieu-impact van landbouw. De planten zijn getest in kassen onder stikstofarme condities. Ze presteerden beter dan de controleplanten. De GMO-planten hadden 38 tot 93 procent meer biomassa dan de planten in de controlegroep. 

Veldtest

De volgende stap is een veldtest met het suikerriet onder verschillende stikstofomstandigheden. Het bedrijf gaat dan ook het eefect van de genetische modificatie op de sucroseniveaus onderzoeken.

Suikerriet is een van de meest verbouwde gewassen ter wereld, met een oppervlakte van 26 miljoen hectare. Het gewas wordt vooral gebruikt voor suikerproductie, en als grondstof voor bioethanol. Daarmee kan het concurreren met de voedselproductie. In onder meer Brazilië staat een grote fabriek die ethanol maakt van reststromen uit de suikerindustrie. 

Stikstof

Bioscience Arcadia presenteerde onlangs ook een NUE-rijstsoort die minder stikstof nodig heeft. Stikstof is de meest gebruikte bemestingsstof in de landbouw. Stikstofvervuiling is een groot probleem. 

Planten nemen een groot deel van de stikstofkunstmest niet op. De helft verdwijnt in de bodem en het water. Niet geabsorbeerde stikstof komt in de lucht terecht als het broeikasgas N2O. Met NUE-gewassen hoeven boeren minder stikstofkunstmest te gebruiken. 

Bron: Arcadia Biosciences | Foto: Makuahine Pa'i Ki'i via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)