16-04-2015 10:30 | Door: Willemien Groot

De bierbrouwerij van Guinness in Dublin is de duurzaamste ter wereld op deze schaal. De splinternieuwe fabriek staat op de zelfde plek waar de brouwerij in 1759 is opgericht.

De brouwerij met een oppervlak van 10.250 vierkante meter, is de grootste brouwerij van het donkerbruine stout ter wereld. De bouw van Brewhouse no. 4 in St. James's Gate, in het zuiden van Dublin, kostte ruim € 169 mln.

CO2-neutraal

Het concern investeerde in een warmte-terugwinsysteem voor het brouwproces. Het warmteverbruik verminderde met 33 procent verminderde. Volgens het bedrijf is de jaarlijkse besparing vergelijkbaar met 32.000 vaten olie. De elektriciteit is afkomstig van een warmtekrachtcentrale. Door de eigen energievoorziening is het hele productieproces CO2-neutraal.

Brewhouse no. 4 werkt verder volgens het zerowaste-principe, dat wil zeggen dat er geen afval op de vuilstort belandt. De fabriek verbruikt 14 procent minder water en is voorzien van efficiënte LED-verlichting. 

Vorig jaar kreeg de brouwerij ook al een BREEAM Outstanding certificering voor duurzame bouw. Beide certificaten zijn de hoogste die tot dusver zijn uitgereikt aan een productiefaciliteit.

Guinness in eigendom van het internationale drankenconcern Diageo. De multinational opende in 2012 de eerste CO2-neutrale wiskey-fabriek in Schotland. Het drankenconcern streeft ernaar voor de wereldwijde productie van dranken in 2020 tot 50 procent minder water te verbruiken en geen restafval naar de vuilstort te brengen.

Bron: Guinness, BREEAM, Gizmag, Irish Building Magazine | Foto: Amanda O'Kane, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)