13-09-2012 15:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als Nederlanders de helft minder vlees zouden eten, dan zou dit evenveel CO2 besparen als het Nederlandse wagenpark te halveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau CE Delft in opdracht van non-profitorganisatie Natuur & Milieu. Tijdens het onderzoek zijn de effecten van het eten van vlees op de CO2-uitstoot, verzuring, biodiversiteit, landgebruik en vermesting gemeten.

Als alle Nederlanders de helft minder vlees zouden eten, dan zou de milieubelasting van vleesproductie met twee derde afnemen. Zo zou de oppervlakte voor het verbouwen van veevoer gehalveerd kunnen worden en zou het verdwijnen van plant- en diersoorten kunnen worden tegengegaan.

Ook zou de CO2-uitstoot van de vleesindustrie halveren. Dat heeft een vergelijkbare invloed als een halvering van het aantal auto’s op de weg.

Maatregelen

CE Delft noemt in het rapport een aantal mogelijke maatregelen om de vleesconsumptie te beperken. Zo zou een vleestaks van €1 per kilo of een btw-verhoging van 6 naar 21 procent al een CO2-reductie van 13 procent veroorzaken. Andere oplossingen zijn een betere consumentenvoorlichting en verplichte bijmenging van plantaardige producten in vlees.

Natuur & Milieu probeert het aantal vleesvrije dagen van consumenten geleidelijk te vergroten door via vegetarische proeverijen mensen te verleiden tot een lifestyle als ‘flexitariër’.

Bron: Trouw

Foto: Joshua Bousel