14-09-2012 09:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als het je nog uitmaakt na vier biertjes: je hebt nog steeds minder CO2 uitgestoten dan iemand die één glas wijn op heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van de Beverage Industry Environmental Roundtable (BIER), een coalitie van 17 marktleiders in de drankindustrie, waaronder Heineken, Bacardi en Coca-Cola.

De BIER-leden hielden onafhankelijke bedrijfsevaluaties waarbij is gekeken naar verpakkingsmateriaal, logistiek en de mate van recycling. Hieruit ontstonden vijf rapporten over bier, wijn, gedestilleerde dranken, water en frisdranken.

Liever bier dan wijn

De verschillen in milieu-impact tussen diverse soorten drank zijn groot. Zo zorgt wijn voor een gemiddelde CO2-uitstoot van 1.720 gram per liter. De productie van bier brengt een uitstoot van 420 gram per liter met zich mee.

De grote boosdoener is de wijnfles die voor ruim 45 procent van de uitstoot zorgt. Hoewel bier ook in glazen flessen wordt verkocht, worden deze in tegenstelling tot wijnflessen hergebruikt.

Water gebotteld in een PET-fles zorgt voor 100 gram CO2-uitstoot per liter. Ter vergelijking, gewoon kraanwater komt uit op minder dan 1 gram per liter. Gedestilleerde dranken komen overigens met een totale uitstoot van 2.750 gram per 0,75 liter het slechtst uit de bus.

Europa is zuiniger

Opvallend is dat de drankproductie in Europa zorgt voor een stuk minder CO2-uitstoot dan die in Noord-Amerika. Vooral frisdrank (drie keer zoveel uitstoot in de VS) en bier (twee keer zoveel uitstoot in de VS) worden veel milieuonvriendelijker geproduceerd aan de overkant van de oceaan.

Voornaamste oorzaak is dat Amerikanen vrijwel alleen gebruik maken van aluminium voor hun blikjes, terwijl Europeanen zich wenden tot staal. De productie van aluminium is bijzonder energie-intensief en zorgt bij frisdrank voor bijna 70 procent van de totale CO2-uitstoot.

Bron: BIER

Foto: Marlon Bunday