21-04-2015 07:10 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschapper Niko Wanders heeft een computermodel ontwikkeld dat droogte in Afrika een half jaar vooruit kan voorspellen.

Met het model van de promovendus Nico Wanders, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, kunnen Afrikaanse boeren tot een half jaar vooruit plannen. Zo valt van te voren kiezen welk gewas het beste is om te zaaien. Huidige modellen voorspellen het weer niet meer dan 10 dagen vooruit.

Het nieuwe model gebruikt bestaande meetgegevens en combineert deze met satellietgegevens over bodemgesteldheid, grondwaterstand en zeewatertemperaturen. Een lage zeewatertemperatuur zorgt bijvoorbeeld voor minder verdamping, en daarmee voor minder neerslag.

Volgens Wanders is het mogelijk om droogte te berekenen tot op een vierkante kilometer in Afrika. Het continent heeft stabiele weerpatronen. Er is wel een supercomputer voor nodig. Binnen 2 jaar komt er een website waar Afrikaanse boeren de weersvoorspellingen kunnen opzoeken. Met de juiste gewaskeuze is zo hongersnood te voorkomen. 

De promovendus aan de Universiteit van Utrecht heeft een Rubicon-toelage van het NWO ontvangen om zijn model verder uit te werken.

Bronnen: Technisch Weekblad, Universiteit van Utrecht | Foto: Wajahat Mahmood via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)