21-04-2015 14:32 | Door: Jerom van Gemert

Gezuiverd afvalwater is geschikt voor consumptie. Dat vindt Oregon Clean Water Services. Om dit te bewijzen, brouwt het bedrijf een bier met gezuiverd afvalwater.

Oregon Clean Water Services is een afvalwaterzuiveringsbedrijf in Portland. Door de stijgende vraag naar water wordt in de toekomst gezuiverd afvalwater steeds belangrijker als waterbron. Het bedrijf wil de kwaliteit aantonen van hun zuiveringsinstallatie, en dat het gezuiverde water voldoet aan alle drinkwaternormen.

In de Amerikaanse staat Oregon mogen mensen geen gezuiverd afvalwater drinken. Gebruik is alleen toegestaan voor irrigatie, industrieel gebruik en aanvulling van grondwater. Maar de Oregon Environmental Quality Commission heeft het bier goedgekeurd voor consumptie.

Bier

Het nieuwe bier is niet in de winkel te koop. Het wordt alleen geserveerd op proeverijen en tijdens evenementen van het bedrijf. Het bedrijf maakt het bier samen met de Oregon Brew Crew Homebrewers Association en de Oregon Brewers Guild.

In Nederland zijn rioolwaterzuiveringen zuiniger en schoner dan ooit. Maar het is nog niet te koop als drinkwater. Ook in Nederland geldt dat dit grijswater alleen mag worden gebruikt voor productieprocessen en het doorspoelen van toiletten. 

Eerder toonde voormalige Microsoft-topman Bill Gates al aan dat afvalwater gewoon drinkbaar is.

Bronnen: 1stopnews, Time, OPB | Foto: Visitor7 via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)