22-04-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

Het Italiaanse concern CNH Industrials, fabrikant van ondermeer landbouwmachines, trucks en machines voor de bouw, heeft in 2014 ruim $ 195 mln bespaard met milieumaatregelen.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag over 2014 van het concern. CNH Industrials is eigendom van het Fiat-concern. De landbouwdivisie van CNH is de grootste producent van landbouwmachines van Europa en bezet de tweede plaats in de Verenigde Staten. Het concern produceert ook de vrachtwagens van Iveco.

Via het door Fiat ontwikkelde wereldwijde World Class Manufacturing-programma bespaarde het concern $ 195,6 mln dollar. Onder meer door het terugdringen van de hoeveelheid afval en verspilling in de fabrieken. Onderdeel van het programma is een intensief recyclingprogramma voor onderdelen. 

Hergebruik

In 2016 moet 5 tot 10 procent van de reserveonderdelen voor de verkoop bestaan uit gerecyclede materialen en componenten. Het huidige totale assortiment bevat teruggewonnen onderdelen voor meer dan 17 procent van alle landbouwmachines, bouwmaterieel, commerciële voertuigen en aandrijflijnen. Het aanbod varieert van complete motorblokken tot controlesystemen. Voor de hergebruikte onderdelen gelden dezelfde garantievoorwaarden als voor nieuwe.

Volgens het concern is de markt er rijp voor. In 2014 nam de verkoop van tweedehands onderdelen voor commerciële voertuigen toe met 60 procent vergeleken met een jaar eerder. Doordat ondernemingen op zoek zijn naar nieuwe kostenbesparingen, verwacht het bedrijf een verdere toename van de vraag. 

Milieumaatregelen

Wereldwijd gaf CNH Indistrials $ 56 mln uit aan milieumaatregelen bij de eigen fabrieken. Dat leidde onder meer tot een significant lager waterverbruik. Dit ging per uur productie met 57 procent omlaag vergeleken met 2009. Door energiebesparende maatregelen bereikte het concern een CO2-reductie van 20.000 ton. Van het totale energieverbruik is 20 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

De hoeveelheid afval dat naar de stortplaatsen moest, daalde met 83 procent. In plaats daarvan is het afval gerecycled of afgevoerd naar afvalenergiecentrales. Het bedrijf streeft naar een Zero Waste-fabricageproces, waarbij geen afval meer op de vuilstort terechtkomt.

Bron: CNH Industrials | Foto: Werktuigendagen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)