22-04-2015 10:47 | Door: Willemien Groot

Chocoladefabrikant Ferrero, producent van onder meer Nutella, onderzoekt de mogelijkheid om verpakkingen te maken van hazelnootschillen.

Het Italiaanse concern is een samenwerkingsverband aangegaan met Stora Enso, gespecialiseerd in hernieuwbare verpakkingen, en het Duitse onderzoeksbureau PTS. Met de ontwikkeling van het EcoPaper is een bedrag gemoeid van € 1,2 mln. De Europese Unie draagt de helft daarvan bij. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Notenschillen hadden tot dusver nauwelijks economische waarde. Ze werden weggegooid of verbrand. Ferrero beschouwt de schillen niet langer als afval, maar als een geschikte grondstof. Volgens Stora Enso zijn de vezels van de hazelnootschillen nauwelijks te onderscheiden van houtvezels. Het onderzoek richt zich op de ideale mix van hazelnoot- en papierpulp.

In de zijlijn van het EcoPaper onderzoeken de partijen ook de geschiktheid van de restanten van cacaobonen als grondstof voor papier. Maar dit staat nog in de kinderschoenen. Het EcoPaper-project wordt eind dit jaar afgerond.

Bron: The Guardian | Foto: Kate ter Haar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)