30-04-2015 07:23 | Door: Willemien Groot

Tyson Foods, de grootste verwerker van pluimvee en vlees in de Verenigde Staten, bouwt de toediening van antibiotica voor menselijk gebruik in twee jaar tijd af.

De aankondiging van het concern volgt twee maanden na het besluit van McDonald's om over twee jaar uitsluitend nog kippenvlees zonder antibiotica in te kopen voor de kipnuggets en kipburgers. Tyson Foods is de belangrijkste leverancier van McDonald's. De omzet uit kip bedroeg in 2014 ruim $ 11 mrd.

Resistentie

Wereldwijd groeit de bezorgdheid over het ontstaan van zogeheten superbugs die resistent zijn tegen antibiotica. In Europa is antibioticagebruik in de veeteelt alleen toegestaan onder toezicht van dierenartsen. De sector werkt aan een verdere terugdringing van de geneesmiddelen.

McNuggets

In een verklaring ontkent Tyson dat de stap is genomen om tegemoet te komen aan de wensen van een enkele klant. Volgens het concern is de automatische toediening van antibiotica bij de 34 stallen die vleeskuikens vetmesten, al gestaakt. De komende twee jaar volgen alle pluimveehouderijen. Als de medicatie toch nodig is, mag dit alleen na een schriftelijke verklaring van de dierenarts.

Het concern verwacht daarom dat de doelstelling om eind 2017 de hele keten vrij te maken van antibiotica voor menselijk gebruik haalbaar is. Tyson Foods zegt te werken aan een zelfde maatregel voor de varkenshouderijen en de rundvleessector. Het bedrijf heeft investeringen toegezegd in diergeneesmiddelen die een veiliger alternatief vormen.

De stap is een belangrijk signaal voor de langzame omschakeling in de Amerikaanse veeteelt. Preventieve toediening van antibiotica voor menselijk gebruik was lange tijd standaardpraktijk. Een aantal kleinere bedrijven is al bezig het geneesmiddelenbeleid aan te passen. 

Bron: Reuters, USA Today, The Guardian | Foto: Thomas Vlerick, Brandon Wang, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)