05-10-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De voedselketen in Nederland kan veel duurzamer. Nederland kan hiermee in theorie een CO2-uitstoot van ruim twee miljoen auto's per jaar besparen.

Daarvoor moeten de verschillende schakels in de voedselketen wel transparanter worden en beter samenwerken. Ook moet de consument beter in staat worden gesteld om duurzamere keuzes te maken, want deze is op dit punt in verwarring.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de analyse die de Nationale DenkTank vrijdag aan ruim 180 experts en betrokkenen presenteerde. De DenkTank, bestaande uit 21 veelbelovende academici en promovendi, staat dit jaar in het teken van de duurzame voedselketen. Door ruim 200 interviews met experts, eigen berekeningen en een representatief onderzoek onder Nederlandse consumenten kwam de DenkTank tot een aantal opvallende inzichten.

Potentie is groot

De DenkTank ziet veel potentie voor verduurzaming. Import van louter duurzame soja zou een jaarlijkse kap van regenwoud besparen die gelijk staat aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 880.000 auto’s. Bovendien wordt een groot verlies aan biodiversiteit dan tegen gegaan.

De productie van het nog eetbare voedsel dat jaarlijks in de Nederlandse huishoudens wordt weggegooid is goed voor een jaarlijkse CO2?uitstoot van 1,2 miljoen auto’s. Ook daar is nog veel winst te halen.

De ketenschakels wijzen naar elkaar

Niet een gebrek aan technologie, maar gebrek aan samenwerking staat verduurzaming in de voedselketen in de weg. De keten is complex en ondoorzichtig. Opvallend is dat driekwart van de sleutelspelers in de keten vindt dat verduurzaming niet bij zichzelf maar bij de ander begint. 40 procent van de sleutelspelers geeft aan dat de supermarkten het voortouw moeten nemen.

De consument is in verwarring

35 procent van de Nederlanders geeft aan al duurzaam te consumeren. Nog eens 32 procent zegt dit wel te willen maar niet te weten hoe of ziet daartoe geen mogelijkheden, zo blijkt uit het DenkTank consumentenonderzoek. Kip is het meest milieuvriendelijke stukje vlees vergeleken met varkens en rundvlees, maar nog geen 20 procent van de ondervraagden is hiervan op de hoogte. Maar liefst 70 procent van de mensen die biologische kip kopen, verkeert ten onrechte in de veronderstelling dat dit milieuvriendelijker is dan regulier kippenvlees.

Duurzaamheid speelt maar een kleine rol in het kiezen van kant- en klaarmaaltijden. Elf procent van de consumenten kiest wel eens voor een duurzame kant? en klaarmaaltijd, maar doet dit omdat ze denken dat het gezonder en lekkerder is en niet uit duurzaamheidsoverwegingen.

Bron: Nationale Denktank

Foto:  zoetnet