12-10-2012 10:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Walt Disney, een van de grootste uitgevers van kinderboeken in de wereld,  gaat zijn inkoopbeleid aanpassen om het papierverbruik te verminderen en bedreigde oerwouden te ontzien.

Disney verklaarde woensdag dat het nieuwe beleid erop is gericht om niet langer gebruik te maken van onverantwoord gekapt hout , papier gebruik te verminderen en meer gebruik te maken van gerecyclede producten.

“Het besluit van Disney zal vooral gevolgen hebben voor Indonesië, waar op dit moment regenwouden gekapt worden voor pulp en papier”, aldus Rebecca Tarbotton, executive director van het Rainforest Action Network. De biodiversiteit van de regenwouden in Indonesië is een van de grootste in de wereld en het regenwoud biedt onderdak aan bedreigde dieren zoals de Sumatraanse tijger. “Jungle book zal niet langer het oerwoud verwoesten”, aldus een activist van het Rainforest Action Network.

FSC-keurmerk

Disney gaat in toenemende mate gebruik maken van producten afkomstig uit regio’s die goedgekeurd zijn door de Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die verzekert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Het besluit van Disney komt niet uit de lucht vallen. Andere grote Amerikaanse uitgevers zoals Random House en Pearson Plc’s Penguin Group gingen Disney al voor. Ook lag Disney al langer onder vuur door milieuorganisaties.

Mickey en Minnie Mouse in actie

The Rainforest Action Network begon haar actie in 2010 nadat uit onderzoek bleek dat Disney’s kinderboeken geprint werden op papier afkomstig uit het regenwoud. Serieuze onderhandelingen tussen milieuorganisaties en Disney begonnen echter pas nadat activisten, verkleed als Mickey en Minnie Mouse, zich in 2011 aan de toegangspoort van Disney’s hoofdkantoor ketenden.

Het nieuwe beleid zal in eerste instantie van toepassing zijn op papier dat rechtstreeks door Disney gebruikt wordt, later ook voor onafhankelijke licentiehouders. Disney belooft elk jaar te rapporteren over de voortgang. Concrete doelen heeft Disney echter niet gesteld.

 

Foto: Disney

Bron: Reuters