31-10-2012 10:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Diageo, ’s werelds grootste producent van gedistilleerde dranken, gaat duurzame whisky verkopen.

De producent, bekend van merken als Johnnie Walker whisky , Smirnoff wodka en Guinness bier gaat vanaf dit jaar whisky verkopen die wordt geproduceerd in de grootste en duurzaamste distilleerderij van Schotland. De Roseisle-distilleerderij opende zijn deuren in september 2010 en is de eerste grote malt-distilleerderij die de afgelopen 30 jaar in Schotland is gebouwd.

Vruchten plukken

Met 27 distilleerderijen in zijn portfolio is Diageo de grootste whisky-producent van Schotland en de Roseisle-fabriek produceert 10 miljoen liter whisky per jaar op het totaal van 50 miljoen liter Schotse whisky. Diageo stak £ 40 mln (€ 49,7 mln) in de nieuwe Roseisle-distilleerderij. Aangezien whisky minimaal drie jaar in het vat moet liggen, kan Diageo nu de vruchten gaan plukken van de investering.

Zelfvoorzienend

Onderdeel van Roseisle is een bio-energiefaciliteit die het grootste deel van de bijproducten van het whisky stoken nu hergebruikt. Daarmee voorziet de distilleerderij voor een aanmerkelijk deel in zijn eigen energie en reduceert het de uitstoot van het broeikasgas CO2 op jaarbasis met 13.000 ton. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van 10.000 auto's.

Alleen al in de bio-energiefabriek investeerde Diageo £ 14 mln (€ 17,4 mln), maar al deze projecten betalen zich snel terug. “De investering in Roseisle zal zich binnen 10 à 12 jaar terugverdiend hebben,” duurzaamheidsmanager Michael Alexander uit. “Nu al is Roseisle voor de helft zelfvoorzienend.'' Andere investeringen in 'groene' technologie verdient het bedrijf veel sneller terug: “Denk aan de reductie in het gebruik van water.''

 

De investering in Roseisle zal zich binnen 10 à 12 jaar terugverdiend hebbenduurzaamheidsmanager Michael Alexander

 

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker is het beleid van Diageo. Het bedrijf investeerde de laatste 6 jaar alleen al in Schotland £ 600 mln (€ 746 mln) in zijn whiskyfaciliteiten, omdat de drankenggigant honderden jaren kennis van whiskystoken met de modernste snufjes van duurzaam produceren wil combineren.

Bron: ANP

Foto: Robin Zebrowski