26-11-2012 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europa moet snel overschakelen op een bio-economie om concurrentie voor te blijven. Hiervoor is stimulatie nodig in het onderwijs.

Dat schrijft rapporteur Rogier van der Sande in een advies aan de Europese Commissie namens het Comité van de Regio's, het orgaan in de Europese Unie voor de lokale en regionale overheden. In een bio-economie worden onder meer gewassen uit de landbouw- en voedselindustrie gebruikt voor niet-voedseltoepassingen. Zo worden stoffen uit narcissenbollen gebruikt voor medicijnen tegen Alzheimer.

“De overgang van een fossiele economie voor grondstoffen en energie naar een bio-gebaseerde economie is een grote Europese uitdaging,” schrijft Van der Sande in het advies. Europa moet snel overschakelen op een economie waarin veel meer biologische hulpbronnen worden gebruikt,  om in de wereld toonaangevend te blijven en concurrentie voor te blijven.

Verandering in ons denken en doen

De rapporteur vindt dat Brussel veel meer moet stimuleren om een economische omschakeling te realiseren. Naast een gezamenlijke visie van de overheid, bedrijven en onderzoekers, pleit de rapporteur ook voor het stimuleren van deze overgang in het onderwijs.

“Er moeten lesprogramma's komen op alle onderwijsniveaus.” De overgang naar een bio-economie vraagt niet alleen om investeren in toponderzoek, maar vooral  om een verandering in ons denken en doen. “We moeten ons voorbereiden op een marathon en niet op een sprint, want het kan nog 25 jaar duren voordat de bio-economie kan concurreren met de op fossiele hulpbronnen gebaseerde economie,” aldus Van der Sande.

In de sector die onder meer biogewassen maakt, zijn 22 miljoen Europeanen werkzaam en heeft in Europa een omzet van €2.000 mrd per jaar.

Bron: ANP

Foto: Dave Morris