12-08-2015 09:24 | Door: Chris Thijssen

Verticulture Farms LLC kweekt vis in verticale kwekerijen op het dak van een gebouw. De start-up wil de eerste grootschalige, lokale kwekerij zijn die de New Yorkse markt kan bedienen.

Hiervoor gebruikt Verticulture aquaponics. Dit is een methode waarbij het kweken van voedsel, in dit geval vis, wordt gecombineerd met het kweken van planten in water.

De planten worden gevoed door het organische afval dat de vis produceert. De planten zuiveren het water, dat vervolgens opnieuw wordt gebruikt.

De teelt vindt plaats in een gesloten systeem, dat volgens de oprichters een minimale hoeveelheid water verbruikt. Daarnaast komen er bij deze teelt minder ziekteverwekkers voor dan bij andere methodes, stellen ze.

Commerciële aquaponics-teelt

Momenteel bevindt de kwekerij zich op het dak van een oude fabriek in Brooklyn. Hier kweken de oprichters tilapia die ze aan restaurants en markten in de regio van New York City verkopen. Daarnaast kweken ze verschillende gewassen, variërend van kool tot basilicum.

De oprichters zien deze locatie, die ze konden financieren door middel van crowdfunding, vooral nog als prototype voor een kwekerij die in de toekomst winstgevend kan zijn. Volgens hen staat de commercialisatie van aquaponics nog in de kinderschoenen.

Eerste grootschalige kwekerij

Verticulture heeft als doel de eerste grootschalige aquaponics-kwekerij te zijn, die de markt voor verse vis in New York kan bedienen. Daarvoor hoopt de start-up de komende zes tot acht maanden uit te breiden naar een faciliteit van zo’n 1.000 vierkante meter.

Bekijk hier hoe Verticulture tilapia en gewassen kweekt:

Bron: Verticulture Farms LLC | Foto: Bytemarks, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)