03-09-2015 07:33 | Door: Chris Thijssen

Uit onderzoek van de Aarhus University blijkt dat het gebruik van mieren voor ongediertebestrijding in de landbouw net zo effectief is als het gebruik van pesticiden. Bovendien is de methode duurzamer en goedkoper, stellen de onderzoekers.

De wetenschappers hebben een nieuw bestrijdingsmiddel voor ongedierte gevonden. Hiervoor namen ze meer dan zeventig wetenschappelijke onderzoeken over ongediertebestrijding onder de loep.

Uit deze review blijkt dat op verschillende gewassen, van cashewnoot en mango tot cacao en citrus, mieren ongedierte net zo efficiënt kunnen bestrijden als chemicaliën.

Hogere opbrengst

De review bevat onderzoeken naar meer dan vijftig ongediertesoorten op negen gewassen, in acht landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Australië. De meeste onderzoeken focussen zich op de weefmier. Dat is een tropische soort die in bomen leeft en balvormige nesten van bladeren weeft. De mieren leven in de boom ter hoogte van zijn bloemen en vruchten, die ze beschermen tegen ongedierte.

Vooral gewassen als cashewnoot en mango kunnen volgens de onderzoekers zeer goed worden beschermd door weefmieren. Een van de onderzoeken in de review wijst uit dat in Australië de opbrengst van cashewnoten in door mieren beschermde percelen 49 procent hoger was dan in percelen waar pesticiden werden gebruikt. Bovendien was de nootkwaliteit hoger.

Wild mierennest

De onderzoekers denken dat boeren met meer informatie en training de mieren behalve in tropische gebieden ook in gebieden met een gematigd klimaat kunnen gebruiken.

Volgens hen is het voor boeren relatief eenvoudig om mieren in te zetten als ongediertebestrijders. Hiervoor kunnen ze een wild mierennest zoeken en dat in plastic zakken rond hun boomgewassen hangen.

Vervolgens moeten ze de mieren voeden met een suikeroplossing, zodat de mieren nieuwe nesten bouwen. Wanneer een kolonie eenmaal is gevestigd, verbinden de boeren de betreffende bomen met zogenaamde mierenpaden, gemaakt van touw of lianen.

Bron: Aarhus University | Foto: John Hanon, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)