04-09-2015 12:28 | Door: Chris Thijssen

Eieren uit ruimere legbatterijen zijn het meest duurzaam. Scharreleieren scoren het laagst. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek.

Onderzoekers van Rikilt, Biometris en de Wageningen UR vergeleken de duurzaamheid van gangbare, biologische, scharrel- en vrije uitloop-eieren. Dat leidde tot duurzaamheidsscores op het gebied van people, planet en profit.

Vanuit milieuoogpunt kwam het ei uit de verrijkte kooi, een hok van 750 vierkante centimeter per leg-hen, als beste uit de test. Dit systeem produceert volgens de onderzoekers de minste ammoniak en CO2 per dier. Vrije uitloop-eieren en biologische eieren behaalden op dat aspect de slechtste score.

Vrije uitloop beste people-ei

Op het gebied van voedselveiligheid en consumentenwelzijn scoorde vrije uitloop juist het best. Hier kregen scharreleieren en verrijkte kooi-eieren de slechtste beoordeling. Als het gaat om economische prestaties, kwamen verrijkte kooi-eieren en biologische eieren als beste uit de bus.

Als alle criteria even zwaar wegen, haalt het verrijkte kooi-ei volgens de onderzoekers de hoogste duurzaamheidsscore. Het scharrelei scoort dan het laagst.

Bron: Wageningen UR | Foto: Whitney, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)