10-09-2015 10:27 | Door: Chris Thijssen

De bouw van de grootste commerciële stadsboerderij van Europa gaat volgende week officieel van start. De boerderij wordt gebouwd op het dak van het voormalige kantoorgebouw De Schilde in Den Haag.

De stadsboerderij, met de naam Urban Farming (UF) De Schilde, moet de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden.

Viskwekerij

De Schilde, de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, is ontworpen door de grootvader van architect Rem Koolhaas. Het gebouw biedt straks onderdak aan een dakkas van 1.200 vierkante meter voor het kweken van gespecialiseerde groenten, zoals tomaten, sla, kruiden en microgroenten.

Daarnaast krijgt de boerderij een overdekte viskwekerij van 370 vierkante meter en een ruimte van 250 vierkante meter voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Een andere ruimte van 250 vierkante meter wordt gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

€ 2,6 mln

Met een totale investering van € 2,6 mln moet De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. De eerste vis en groente die op de stadsboerderij worden gekweekt, komen in april 2016 op de markt.

De stadsboerderij in Den Haag is een samenwerking tussen UrbanFarmers AG, een particuliere investeerder, de gemeente Den Haag en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Dakkas

Ook in andere steden in Nederland en daarbuiten bevinden zich stadsboerderijen. Zo heeft de Rai Amsterdam een eigen dakkas. Die is echter niet zo groot als de kas op het dak van de duurzame zeepfabrikant Method in Chicago. De fabrikant start dit najaar met de bouw van een dakkas met een oppervlakte van bijna 7.000 vierkante meter. 

Bron: UrbanFarmers AG, Gemeente Den Haag| Foto: Eva Blue, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)