05-02-2013 14:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zee-egels gebruiken nikkel voor het vormen van kalk uit CO2. Hierdoor wordt goedkope en veilige CO2-opslag bereikbaar.

Ze doen het al zo lang als ze bestaan: zeedieren zoals zee-egels, oesters en koralen gebruiken CO2 uit het water om calciumcarbonaat te maken. Calciumcarbonaat is in principe gewoon kalk, die door de zeedieren wordt gebruikt voor het vormen van schelpen en andere stevige onderdelen.

Onderzoekers van de University of Newcastle hebben nu ontdekt dat het skelet van larven van zee-egels erg veel nikkel bevat. Uit tests in het lab bleek dat nikkel werkt als een katalysator die CO2 uit het water haalt, waarna het CO2 via simpele reacties kan worden omgezet in calciumcarbonaat.

Calciumcarbonaat is ongevaarlijk en kan onder andere als bouwmateriaal nuttig gebruikt worden. De aardkorst bestaat voor ongeveer 4 procent uit calciumcarbonaat.

1000 keer goedkoper

Het vastleggen van CO2 in kalk is niet nieuw, maar was vooralsnog erg duur.Een bestaand enzym dat net als nikkel werkt als katalysator stopt bij lage zuurgraden. Dat is een probleem omdat de reactie van CO2 naar calciumcarbonaat de pH verlaagt.

De nikkel-katalysator blijft wél werken bij een lage zuurgraad, waardoor het proces met nikkel ongeveer 1000 keer goedkoper is dan met het enzym.

De onderzoekers hebben hun ontdekking gepatenteerd en zoeken naar investeerders om het systeem op de markt te brengen.

Bron: BBC

Foto: Geirf via Flickr.com