06-02-2013 17:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het moet afgelopen zijn met overbevissing. Ook het teruggooien van ongewenste vis (bijvangst) is niet meer van deze tijd. Dat stelde het Europees parlement in Straatsburg woensdag.

Een meerderheid van de afgevaardigden stemde voor voorstellen om de visserij duurzamer te maken. De visbestanden moeten tegen 2020 zijn hersteld.

Het EP wil dat de plannen deel gaan uitmaken van het nieuwe Europese visserijbeleid. Dat gaat het huidige Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) uit 2002 vervangen. Ondanks het GVB is bijna 70 procent van de Europese visbestanden overbevist, stelt de Europese Commissie in Brussel. Na het groene licht van het Europees Parlement voor het nieuwe GVB, moeten de EU-lidstaten er nog mee instemmen.

Natuurwet bepaalt nu de grens

"Eindelijk bepalen de natuurwetten de grens, en niet economische belangen. De hervormingen zullen voor meer vis en meer banen in de visindustrie zorgen'', aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy in een verklaring. "Nu ligt de bal bij de ministers. Als zij akkoord gaan, vist Europa per 2015 duurzaam.''

Volgens Gerbrandy geeft het hervormde GVB een impuls aan de Nederlandse visserij: "De enorme hoeveelheid subsidie die tot nu toe ging naar vissers die steeds grotere boten kochten, kan nu eindelijk gaan naar innovatieve en duurzame techniek, zoals de Nederlandse pulskorvisserij. Dat is een veel natuurvriendelijkere techniek waarbij de bodem niet wordt omgewoeld."

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie daarentegen noemt een totaal verbod op het teruggooien van bijvangst zeer schadelijk en een drama voor de Nederlandse visserij. "Jonge, nog levende vis die een kans op overleven en voortplanten heeft, wordt straks aan land gebracht om verwerkt te worden tot vismeel'', stelt hij in een reactie op de stemming. Van Dalen benadrukt dat door innovatieve vistechnieken als pulskor de ongewenste bijvangst al sterk afneemt.

Bron: ANP

Foto: Dennis via Flickr.com