24-09-2015 07:57 | Door: Chris Thijssen

SolSolutions heeft 7.650 zonnepanelen geplaatst bij potplantenkwekerij Bunnik Plants in Bleiswijk. De zonnepanelen zijn samen goed voor een vermogen van 1,4 megawatt.

Dat schrijft Solar Magazine. SolSolutions heeft een speciaal systeem ontwikkeld voor het monteren van de zonnepanelen op de tuinbouwkas van de potplantenkwekerij Bunnik Plants.

Het uitgangspunt van het systeem is dat de panelen op minimaal 100 millimeter van het glazen dek worden geplaatst. Hierdoor worden ze niet beïnvloed door de warmte in de kas. Daarnaast kunnen de zonnepanelen op het bestaande kasdek worden geplaatst, zonder dat het dek moet worden aangepast.

De 7.650 zonnepanelen van Risen Energy zijn gefinancierd met de SDE+-subsidie uit 2014. Verder is er gebruik gemaakt van de zonne-energie-omvormers van SMA. 

CO2 uit Rotterdam

Naast het opwekken en gebruiken van zonne-energie, richt Bunnik Plants zich ook op andere duurzame activiteiten. Zo doet de kweker uit Bleiswijk mee aan het project Ocap. Hiermee wordt de CO2 die in het Rotterdamse havengebied wordt uitgestoten via een grote pijpleiding vervoerd naar de kassen van de kweker.

Die gebruikt de CO2 vervolgens in zijn kassen om planten goed te laten groeien. Door gebruik van de Rotterdamse CO2 hoeft Bunnik Plants niet zelf een ketel te stoken om via verbranding CO2 te produceren. Daarnaast helpt de kweker de industrie bij het verlagen van diens uitstoot.  

Bron: Solar Magazine, Bunnik Plants | Foto: Kate Ausburn , via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)