29-09-2015 09:47 | Door: Chris Thijssen

Bayer CropScience en de organisatie Round Table on Responsible Soy slaan de handen ineen om sojaproducenten te helpen hun gewassen te certificeren.

Bayer CropScience en Round Table on Responsible Soy (RTRS) hebben een overeenkomst gesloten met als doel de certificering van sojaproductie aan de hand van RTRS-standaarden te faciliteren. Het RTRS-keurmerk garandeert dat soja voortkomt uit een milieuvriendelijk, sociaal adequaat en economisch rendabel proces.

De richtlijnen van RTRS stellen onder andere eisen aan het landgebruik, het gebruik van pesticiden en arbeidsvoorwaarden.

Actieplan en controles

Om boeren aan deze standaarden te laten voldoen, gaan de partijen het gebruik van het Valore-programma van Bayer stimuleren. Dit programma biedt sojaproducenten een diagnosebezoek, waarna een actieplan wordt opgesteld. Vervolgens krijgen de producenten trainingen en controles.

De samenwerking tussen Bayer en RTRS gaat in eerste instantie van start in Brazilië. De organisaties sluiten niet uit dat ze het programma in de toekomst voortzetten in andere Zuid-Amerikaanse landen.

Nederlandse zuivelsector

In Nederland streeft de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja naar 100 procent verantwoorde soja in 2015. Onder verantwoorde soja verstaat de stichting soja die is geteeld volgens de principes van de RTRS of hieraan gelijkwaardig.

De stichting is een uniek samenwerkingsverband van onder andere de diervoederindustrie, de zuivel-, vlees- en eiersector, supermarkten en het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Maatschappelijke organisaties als Natuur & Milieu, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds (WNF) ondersteunen het initiatief.

Sinds januari van dit jaar gebruikt de Nederlandse zuivelsector uitstluitend volledig duurzame soja als krachtvoer voor melkkoeien. De pluimveesector volgt later dit jaar.

Bron: Bayer CropScience, Round Table on Responsible Soy | Foto: Mauricio Lima, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)