29-09-2015 12:02 | Door: Chris Thijssen

Gewassen die probiotica krijgen toegediend, hebben geen andere bestrijdingsmiddelen nodig voor bescherming tegen ziekteverwekkers. Dat blijkt uit onderzoek van Utrechtse, Britse en Chinese microbiologen.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Nanjing Agricultural University in China en de University of York in Engeland hebben een methode ontwikkeld om de juiste mix van probiotica voor een gewas te bepalen. Door de gewassen op een natuurlijke manier te beschermen tegen ziekteverwekkers, zijn andere bestrijdingsmiddelen niet nodig.

Volgens de onderzoekers gaat jaarlijks wereldwijd nog altijd een derde van de oogst van belangrijke gewassen als aardappels, rijst, tomaten en graan verloren door ziekten.

Bruinrot

Het verrijken van landbouwgrond met nuttige bacteriën, die ook wel probiotica worden genoemd, is in opkomst als alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tot nu toe was echter niet bekend wat voor een bepaald gewas in een bepaalde bodem de optimale bacteriemix was.

Om dit te bepalen, experimenteerden de onderzoekers bij een tomatenteler in China, die last had van de Ralstonia solanacearum-bacterie. Deze bacterie is de veroorzaker van bruinrot en brengt ook de aardappeloogst in Nederland veel schade toe. Het toevoegen van een vastgestelde probiotica-mix aan de grond waarin de planten groeiden, bleek de ziekteverwekkende bacterie geen kans te geven.

Bacteriën in de bodem

Het uitgangspunt voor de probiotica-mix is de bacteriënsamenstelling in de grond waarin het gewas groeit. Planten leven van nature in een symbiose met verschillende nuttige bodembacteriën. Ze nemen hierdoor gemakkelijker voedingsstoffen en water op. Bovendien vormen deze bacteriën een schild tegen ziekteverwekkende bodembewoners.

Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten. Als reactie hierop worden bestrijdingsmiddelen ingezet, maar die zijn vaak schadelijk voor het milieu. Het verrijken van de grond met nuttige bacteriën is daarom veel aantrekkelijker.

Het is hierbij wel van belang dat de probiotica zo min mogelijk concurreren om dezelfde voedingsstoffen als de bacteriën. Tegelijkertijd moeten ze samen alle voedingsstoffen gebruiken, die de ziekteverwekker voor zijn groei nodig heeft.

Door te experimenteren hebben onderzoekers de juiste mix gevonden. Volgens de Universiteit van Utrecht lopen er gesprekken voor de toepassing van de methode.

Bron: Universiteit van Utrecht | Foto: Rebecca Kahn, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)