30-09-2015 13:53 | Door: Chris Thijssen

Probiotica kunnen de oplossing zijn voor bijensterfte veroorzaakt door chemische bestrijdingsmiddelen. Door het DNA van bepaalde bacteriën aan te passen, kunnen bijen resistent worden tegen de pesticiden.  

Dat stellen studenten van de University of British Columbia. Voor het onderzoek identificeerden ze een bacteriesoort die alleen in de darmen van honingbijen leeft.

Nu is het zaak uit te vinden hoe ze deze bacteriën genetisch kunnen veranderen zodat ze giftige stoffen in neonicotinoïden kunnen afbreken. Neonicotinoïden zijn pesticiden die door verschillende onderzoekers worden gelinkt aan de wereldwijde bijensterfte.

Bijensterfte

De studenten zien de bijensterfte als een groot probleem, waarvoor ze een oplossing willen vinden. “We zijn voor ons voedsel sterk afhankelijk van bijen”, zegt een van de onderzoekers, in een persbericht. “Bijen bestuiven jaarlijks meer dan $ 15 mrd aan gewassen in de Verenigde Staten.”

Als het lukt om de probiotica te ontwikkelen, kunnen bijenhouders de probiotica toevoegen aan een oplossing van water en suiker. Wanneer deze oplossing in de buurt van bijenkasten wordt geplaatst, zullen de bijen ervan drinken.

Omdat bijen voedsel terugbrengen naar de bijenkast en doorgeven, krijgen ook de andere bijen in het volk de probiotica binnen. Op die manier zou het hele volk resistent worden tegen bepaalde pesticiden.

Bedrijfsleven

De studenten zijn nog bezig met hun onderzoek en hopen binnenkort medewerking te krijgen van professionals uit de wetenschap en het bedrijfsleven. Daarvoor pitchen ze hun idee tijdens de 2015 International Genetically Engineered Machine-wedstrijd in Boston.

Utrechtse onderzoekers ontwikkelden onlangs ook al probiotica voor planten. Deze bacteriën zorgen ervoor dat ziekteverwekkers in de bodem geen kans krijgen. Hierdoor wordt het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen overbodig.

Bron: University of British Columbia | Foto: Thangaraj Kumaravel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)