22-02-2013 12:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep Nederlandse bedrijven werkt aan een plan om CO2-rechten in te zetten tegen ontbossing. Naar schatting veroorzaakt ontbossing 20 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd.

Essent, Eneco, ontwikkelingsbank FMO en tapijtfabrikant Desso gaan samen met het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen en Economie (Platform BEE) werken aan een businessmodel dat ontbossing tegengaat.

Het initiatief haakt aan bij het REDD+-project van de Verenigde Naties. Binnen dat project kunnen bedrijven credits verdienen voor investeringen die ontbossing tegengaan. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een stuk bos aankopen en beschermen. Het beschermen van dat bos vertegenwoordigt een besparing in CO2-uitstoot. Deze CO2-reductie levert het bedrijf dan credits op die te verhandelen zijn in binnen het ETS.

Impuls

Het REDD+-programma van de VN bestaat al sinds 2008 en wordt in verschillende landen al gebruikt. Met dit initiatief willen de vier bedrijven het REDD+-programma in Nederland op de kaart zetten en de handel in CO2-rechten een nieuwe impuls geven. Over 12 maanden moet er een businessplan zijn voor een pilotprogramma. Platform BEE coördineert het initiatief en staat open voor nieuwe participanten.

Eerder deze week schreef DuurzaamBedrijfsleven.nl al over het businessmodel van Roeland Lelieveld dat ontbossing in Kenia tegen wil gaan.

 

Bron: Platform BEE

Foto: Martijn.Munneke via Flickr.com