18-10-2019 14:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Klanten van Jumbo weten vanaf nu precies welke reis hun tilapia heeft afgelegd, van de viskwekerij in Indonesië tot de supermarkt in Nederland. De reis wordt met behulp van blockchain in kaart gebracht.

Door de QR-code op het product te scannen, kunnen klanten het productieproces van de tilapia voortaan stap voor stap inzien. Jumbo maakt op die manier inzichtelijk hoe de spelers in de tilapiaketen zich inzetten voor de verduurzaming van het product.

Transparanter met blockchain

Het project is onderdeel van Jumbo’s doel om de eigen keten transparanter te maken. De keuze viel op de keten van tilapia omdat de kweekvis de druk op wildvangst kan verminderen. Maar er zijn ook risico’s verbonden aan het product, stelt de supermarktketen, bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit en mensenrechten. Juist door deze risico’s is het interessant om de keten transparanter te maken met blockchain; het laat immers aan iedereen zien wat er goed gaat in de keten en wat er beter kan.

“Bij Jumbo vinden we het belangrijk om te weten met wie we zakendoen”, legt Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo, uit. “Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten die we verkopen zijn geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. En we merken dat klanten in toenemende mate willen weten waar hun eten vandaan komt. We hebben al veel inzicht in onze voedselketens door ons leverancierssysteem, keurmerkenbeleid en audits die we doen in risicovolle landen. Blockchain is een mooie toevoeging om de risico’s nog beter inzichtelijk te maken en zo nodig actie te ondernemen.”

Jumbo is niet de eerste die de keten van een product vastlegt in de blockchain. Lees ook over deze voorbeelden:

Wat is blockchain?

Blockchaintechnologie is het beste te omschrijven als een digitale en decentrale administratie. In de blockchain kunnen allerlei transacties, contracten en andere zaken geregeld en vastgelegd worden, zonder dat daarmee gesjoemeld kan worden. Om die reden is de technologie bij uitstek geschikt om ketens transparant te maken.

Jumbo zet de technologie daarom in om specifieke informatie te verschaffen over zaken als de kwaliteit van de tilapia, de milieu-impact, de arbeidsomstandigheden en mensenrechten.

Lees ook:

Bron: Jumbo | Foto: Jumbo Media