13-08-2019 08:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energieleverancier Vattenfall gaat in Zuid-Holland zon, wind en batterijen combineren. In een energiepark op Goeree-Overflakkee worden windturbines en een zonnepark aangesloten op batterijen. In september 2020 moet het energiepark operationeel zijn.

Het energiepark Haringvliet Zuid wordt gevormd door zes windturbines, 124.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers met batterijen erin. De aanleg van de zonnepanelen en batterijen kost volgens de energieleverancier ongeveer € 35 mln aan investeringen. Voor de bouw van de windturbines kreeg Vattenfall eerder al toestemming.

“Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. We willen slim omgaan met energie en daarom plaatsen we ook batterijen”, stelt Margit Deimel, directeur Zon en batterijen bij Vattenfall. De batterijen worden in eerste instantie gebruikt om de balans op het netwerk te handhaven. In de toekomst kunnen ze ook ingezet worden om energie op te slaan.

27.000 huishoudens

Het zonnepark bestaat uit 124.000 zonnepanelen die gezamenlijk een capaciteit van 38 megawatt krijgen. Hiermee kan Vattenfall ongeveer 12.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De opgewekte energie kan worden opgeslagen in batterijen in twaalf zeecontainers. De batterijen zijn gemaakt door BMW en krijgen een capaciteit van 12 megawattuur.

Voordat de zonnepanelen en batterijen geplaatst kunnen worden, moeten eerst de windturbines gerealiseerd zijn. Vattenfall verwacht begin 2020 te kunnen beginnen met de aanleg van het zonnepark. De zes windturbines worden maximaal 150 meter hoog en krijgen een opgesteld vermogen van ongeveer 22 megawatt. Dit is voldoende om 27.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

Opslagbatterijen

Batterijen bij windturbines of bij zonneparken worden al langer toegepast. Zo nam Greenchoice laatst een opslagbatterij met een vermogen van tien megawatt in gebruik in de Rotterdamse haven. Door het gebruik van zeecontainers is de batterij verplaatsbaar.

Het gebruik van opslagbatterijen neemt de laatste jaren stevig toe. Onder andere festivals maken er steeds meer gebruik van. Analisten verwachten dat de prijs van opslagbatterijen de komende jaren verder daalt.

Bron: Vattenfall | Afbeelding: Adobe Stock