18-07-2018 16:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste Europese fabriek voor de recycling van afgedankte zonnepanelen staat in Frankrijk. Veolia, PV Cycle en het Syndicat des Énergies Renouvelables openden de fabriek in Rousset, Zuid-Frankrijk eerder deze maand.

De fabriek gaat dit jaar nog 1.800 ton afgedankte pv-zonnepanelen verwerken. Dit wordt geleidelijk tot 4.000 ton verhoogd. De terugwinning van de materialen zoals fotovoltaïsche paneelglas, aluminium frames en verbindingskabels ligt op 95 procent. 

Recycling zonnepanelen

De herwonnen materialen worden vervolgens teruggebracht in de kringloop van verschillende industriële sectoren. Zo wordt het glas opnieuw gebruikt in de glasindustrie, het frame in een aluminiumraffinaderij, en plastic als brandstof in cementfabrieken.

Er is een groeiende vraag naar de recycling van zonnepanelen omdat de komende jaren duizenden tonnen aan zonnepanelen het einde van hun levensduur bereiken. Tegen 2050 wordt de hoeveelheid afgedankte zonnepanelen wereldwijd op enkele tientallen miljoenen tonnen geschat. China, de Verenigde Staten, Japan, India en Duitsland hebben hier het grootste aandeel in.

In Frankrijk neemt de populariteit van zonnepanelen ook toe. Zo werd in 2018 84.000 ton aan zonnepanelen geïnstalleerd terwijl dit een jaar eerder nog op 53.000 ton lag. 

Bron: Veolia | Foto: Adobe Stock