24-12-2015 15:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

19 partners hebben zich aangesloten bij de Green Deal Cirkelstad Amsterdam om de metropoolregio Amsterdam duurzamer te maken voor 2025.

De metropoolregio Amsterdam, bestaande uit het gebied tussen Zaanstad, Amsterdam, Aalsmeer en Haarlem, werkt samen met 19 organisaties aan de transitie naar een circulaire economie. Met het Cirkelstad-initiatief biedt het consortium zakelijke oplossingen aan partijen die actief zijn in de sectoren van wonen, beheren en bouwen.

Zo realiseert het Havenbedrijf Amsterdam samen met de Amsterdamse gemeente een circulaire hub voor bouwmaterialen. De hub maakt het  mogelijk om materialen afkomstig uit de sloop en bouwprojecten te bewerken tot herbruikbare elementen. Hiermee draagt Amsterdam bij aan de Green Deal Cirkelstad. 

Naast grote bedrijven zoals BAM Woningbouw en OVG real estate, doen ook een aantal start-ups mee aan het Cirkelstad-initiatief. Een van de jonge bedrijven die zich inzet voor de verduurzaming van Amsterdam is Stonecycling. In samenwerking met andere partners, maakt de start-up gebruik van sloopafval dat hoogwaardig wordt gerecycled tot nieuwe bouwproducten, zoals bakstenen.

Circulaire steden

Ook in Utrecht wordt gekeken of het haalbaar is om een cirkelstad te realiseren voor de bouwsector. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er voldoende herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar zijn. Green Deal Cirkelstad heeft als doel om in 2016 vijf circulaire steden te ontwikkelen, waaronder Eindhoven en Den Bosch. 

Bron: Cirkelstad, Stonecycling, Consultancy, | Foto: Jocelyn Kinghorn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)