04-01-2016 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse biotechbedrijf Omega Green gaat bij de Eemscentrale ten noorden van Delfzijl algen kweken uit CO2 en andere reststromen. De algen zijn geschikt voor diervoeding en cosmetica.

Omega Green realiseert in de Eemshaven een proefinstallatie van ongeveer twee voetbalvelden groot. In plastic bioreactors zetten micro-organismen hier koolstofdioxide uit de elektriciteitscentrale en nutriënten uit mest om in biomassa.

Veevoer uit rookgassen, vanaf mei 2016

De algen groeien in zoutwater, met zonlicht en restwarmte van de centrale als energiebron. Ze zijn geschikt als vervanger van soja in gezond veevoer. Voor pluimvee en biggen is er met deze voeding minder antibiotica nodig. Ook zijn er uit de algen grondstoffen voor de productie van cosmetica te produceren. Verder is de productie van hernieuwbare brandstoffen een optie.

Naar verwachting is de proefinstallatie medio 2016 in bedrijf. Jaarlijks levert deze enkele tientallen tonnen droge biomassa.

Bron: Omega green, DvhN, DuurzaamGeproduceerd | Foto: Wutsje, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)