04-01-2016 14:06 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse overheid verruimt het stimuleringsbudget voor duurzame bedrijfsvoering. Voor toepassingen op het vlak van circulaire economie zijn er dit jaar extra voordelen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceert elk jaar de Milieulijst, met daarop de actuele duurzame bedrijfsinvesteringen die in aanmerking komen voor fiscale voordelen.

Ondernemers die duurzamer omgaan met grondstoffen kunnen rekenen op extra MIA\Vamil-voordeel.

Het totale budget voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) is voor 2016 verhoogd tot € 97 mln. Voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is dit jaar € 40 mln beschikbaar.

Milieulijst 2016

In de Milieulijst 2016 zijn maatregelen voor waterbesparing, het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en andere vormen van hergebruik van materialen en grondstoffen binnen de eigen productie aangewezen voor belastingvoordelen.

Ook de toepassing van biobased materialen en bijvoorbeeld het stofferen van kantoren met hergebruikte tapijttegels komen in aanmerking voor de fiscale stimuleringen. Verder schenkt de Milieulijst aandacht aan verminderd verbruik van giftige of schadelijke materialen en aan de vermindering van grondstofgebruik in het algemeen.

De doorzoekbare database met milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen die in aanmerking komen voor de MIA/Vamil is te raadplegen op de site van de RVO.nl.

Bron: RVO.nl | Foto: Thomas Abbs, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)