06-01-2016 14:14 | Door: Thijs ten Brinck

Op het Polymer Science Park in Zwolle werken twintig bedrijven samen in projecten om de polymeerindustrie te verduurzamen en de recycling van kunststoffen te vereenvoudigen.

Binnen de Zwolse proeftuin Future Proof Polymers werken kennisinstellingen samen met grondstofproducenten, plasticverwerkers en recyclingbedrijven aan het upcyclen van gebruikte plastics.

Ruim 20 deelnemers

Onder meer afvalverwerkers Attero en Van Werven en chemieconcern DSM zijn betrokken in projecten van de recyclingproeftuin.

Het Polymer Science Park biedt de ruimte en apparatuur voor experimenten. De provincies Overijssel en Gelderland dragen financieel bij.

Ontgeuren en kleuren

Binnen verschillende projecten werken de partijen in Zwolle aan technieken om het opwerken van ingezamelde kunststoffen te stroomlijnen.

Het hergebruik van thermohardende plastics, die lastig te recyclen zijn, is een van de speerpunten van het onderzoek. Verder onderzoeken partners binnen de proeftuin hoe nare geuren te onttrekken zijn uit gerecycled plastic en hoe reststromen nog zuiverder gesorteerd kunnen worden.

Centraal staat de vraag hoe verschillende kringlopen binnen de kunststoffenbranche het best zijn te sluiten. Daarmee wil de industrie zijn klimaatimpact reduceren.

Bron: Federatie NRK, Polymer Science Park | Foto: Maarten Takens, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)