08-01-2016 12:25 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Enexis heeft in 2015 € 2,5 mln bespaard met het hergebruik van materialen en componenten. Circulair ondernemen helpt de energievoorziening betaalbaar te houden.

De grootste besparing behaalde Enexis met het opnieuw inzetten van kapitaalintensieve componenten als transformatoren en 10 kilovolt-schakelaars. Deze zijn volledig gereviseerd en voldoen net als nieuwe componenten aan de laatste eisen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

"Duurzaam, snel en betrouwbaar"

De netbeheerder, actief in de noordelijke en zuidelijke provincies van ons land, heeft voor de circulaire bedrijfsvoering een interne website opgezet. Hierop is het actuele aanbod aan gereviseerde en herbruikbare stroomnetwerkcomponenten in te zien en direct te bestellen door de monteurs.

Duurzaam trainingsmateriaal

Volgens Jolanda van Zanen, directeur Infra bij Enexis, biedt de nieuwe bedrijfsvoering niet alleen kosten- en duurzaamheidsvoordelen, maar is vaak ook de levering van gereviseerde componenten sneller te organiseren.

“Bovendien bieden we met het reviseren van componenten – uiteraard onder begeleiding van specialisten - een ideale mogelijkheid voor monteurs in opleiding om ervaring op te doen en kennis binnen Enexis te behouden”, zegt Van Zanen. “De componenten zijn spanningsloos en er is wat minder tijdsdruk.“

Met de circulaire strategie dekt Enexis zich in voor stijgende grondstofprijzen en maakt het optimaal gebruik van materialen en componenten die al binnen het bedrijf aanwezig zijn.

Bron: Enexis | Foto: Enexis (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)