14-01-2016 07:08 | Door: Chris Thijssen

Het Deense spijkerbroekenlabel The Denim Project wil miljoenen liters water besparen door spijkerbroeken van 98 procent gerecycled textiel te produceren.

Volgens The Denim Project wordt per jaar 15 procent katoen verspild tijdens het productieproces van kleding. Die hoeveelheid staat gelijk aan het materiaal dat nodig is voor de productie van drie T-shirts voor elke persoon op aarde, zegt de start-up. Bovendien is voor de teelt van een dergelijke hoeveelheid katoen 85,6 miljard liter water nodig.

Om het productieproces van spijkerbroeken te verduurzamen, heeft het Deense modemerk een stof ontwikkeld, die voor 98 procent is gemaakt uit productieafval. Alleen voor de stretchstof is virgin materiaal gebruikt. Ter vergelijking: de denimcollectie die H&M vorig jaar in rekken hing, bestond voor 20 procent uit gerecycled textiel. De start-up heeft het textielafval gesorteerd op kleur en er vervolgens nieuwe garens van gesponnen.

11.000 liter minder water

Volgens The Denim Project is er voor het productieproces van de stof geen verf nodig. Daarnaast bespaart elk spijkerbroek een kilo katoen. Dat komt neer op een waterbesparing van 11.000 liter, schat de start-up.

Om dit jaar de eerste exemplaren van de bijna volledig gerecyclede spijkerbroeken te produceren, is de start-up een crowdfundingcampagne gestart. Doel is voor 16 februari 5.000 orders voor de spijkerbroek te ontvangen, die € 41,25 kost.

Bron: The Denim Project | Foto: liz west, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)