14-01-2016 07:01 | Door: Dimitri Reijerman

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft Bam uitgeroepen tot de koploper in circulair ondernemen. DSM en Philips nemen positie twee en drie in.

De VBDO deed een vergelijkend onderzoek onder 52 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven waarbij werd gekeken naar afvalvermindering en hergebruik. Volgens de organisatie scoort Bam met name goed op het gebied van innovaties met betrekking tot de circulaire economie.

Bam produceert bijvoorbeeld Zeer Open Asfalt Beton (zoab) dat voor 93 procent uit hergebruikte grondstoffen bestaat. Ook steekt het bouwbedrijf veel energie in overleg met opdrachtgevers, partners en leveranciers over de recyclebaarheid van bouwmaterialen en -constructies, en let het bedrijf bij het bouwproces op duurzaamheid.

DSM en Philips scoren hoog

DSM neemt de tweede plaats in op de circulaire ranglijst van de VBDO, waarbij opnieuw de innovaties van het bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan de hoge score. Deze week presenteerde het chemieconcern nog een volledig circulair tapijt. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf plantaardige kwaliteitsverf.

Op plek drie staat Philips, gevolgd door Unilever, Air France-KLM en Relx Group. Op de laatste plek, met een circulaire score van 0 procent, staan gedeeld Fugro, Macintosh Retail Group, OCI Nitrogen, Ordina, Vastned en Vopak.

De VBDO stelt dat de onderzochte bedrijven nog flink aan de bak moeten om hun ambities op het vlak van circulair ondernemen op een rijtje te krijgen. Ook moet het productontwerp beter, zodat onderdelen kunnen worden hergebruikt. Een ander aandachtspunt is het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen: in plaats van verkoop moeten ondernemingen zich focussen op bijvoorbeeld het 'uitlenen' van producten.

Circulair ondernemen top 10

Bron: VBDO | Foto: Bam, VBDO