14-01-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse architecten hebben een gevelsteen van geperst baggerslib ontwikkeld, waarmee ze bakstenen in woningbouw kunnen vervangen.

Dat schrijft Cobouw. Het architectenbureau EGM Architecten werkt in dit project samen met het Nederlandse bedrijf Netics uit Alblasserdam, dat bouwmaterialen produceert uit baggerslib.

EGM zegt de gevelsteen uit baggerslib op energieneutrale woningbouw toe te passen. Volgens de architecten is de slibsteen geschikt om bakstenen in woningbouw te vervangen. Om het bouwmateriaal naar de markt te brengen, willen de architecten samenwerken met projectontwikkelaars en makelaars.

Naast slibsteen, produceert Netics ook duurzame panelen uit baggerslib. Deze panelen zijn in te zetten als vervanging voor houten constructies die watergangen beschermen. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf de Waterinnovatieprijs in de categorie Duurzaamheid ontvangen en daarmee een projectversnellingstraject ter waarde van € 15.000.

Snel en ter plekke produceren

Netics maakt gebruik van het kleimateriaal zeoliet om de bouwelementen ter plekke te produceren. Dit materiaal wordt warm bij aanraking met water, waardoor het vocht van baggerslib in rap tempo verdampt en de bouwelementen sneller geproduceerd worden. Daarnaast blijkt zeoliet de baggerslibproducten extra sterk te maken. 

Bron: Cobouw | Foto: Aaron Smith, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)