18-01-2016 12:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met toepassingen voor het openbaar vervoer richt ontwerpbureau FromAtoB Public Design zich op het ontwerpen van een duurzame trein. Met een van de ontwerpen heeft het bureau een cradle to cradle-prijs gewonnen.

Veel mensen beschouwen het openbaar vervoer al als milieuvriendelijk, maar projectleider Michiel Meurs van FromAtoB Public Design ziet mogelijkheden om het vervoer nog duurzamer te maken. “Een jaar geleden zijn we een eigen initiatief gestart waarbij we duurzamere treinen willen ontwerpen.” 

Bij het ontwerpen van de groene treinen kijkt het bureau ook naar het interieur van de trein. Zo heeft het team meerdere concepten gemaakt voor een duurzame stoel in het openbaar vervoer.

Vorig jaar besloot Meurs met zijn team om het ontwerp, dat is gemaakt van gerecycled aluminium, gerecycled PET en bamboe multiplex, in te zenden voor de competitie Cradle to Cradle Product Design Challenge. Deze stoel kan uiteindelijk weer worden hergebruikt of gerecycled.

De Cradle to Cradle Product Design Challenge heeft vier categorieën waar mensen hun projecten voor kunnen aanmelden. Het ontwerp van Meurs en zijn team heeft de prijs gewonnen voor het beste gebruik van aluminium. 

Toepassing

“Er zijn misschien wel meer partijen die zich inzetten om het openbaar vervoer duurzamer te maken, maar ik ken geen voorbeelden van volledig duurzame treinen”, zegt Meurs. Voor de projectleider was dat ook de aanleiding om te kijken hoe een complete trein nog milieuvriendelijker geproduceerd kan worden. “Er valt nog veel te verbeteren”, zegt hij.

Op het moment is het bedrijf in gesprek met verschillende ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn om het groene ontwerp toe te passen. Het winnen van de Cradle to Cradle Product Design Challenge is volgens Meurs gunstig om het concept bij andere ondernemingen bekend te maken. Hij verwacht dat het ontwerp voor een volledig duurzame trein in het eerste kwartaal van dit jaar klaar is.

Bron: Cradle to Cradle Product Design Challenge| Foto: FromAtoB Public Design