18-01-2016 12:24 | Door: Chris Thijssen

Forbo Flooring, producent van vloerbedekkingen, maakt van oude en kapotte visnetten van Urker vissers nieuwe schoonloopmatten.

Forbo Flooring gebruikt al langer het gerecycled textielgaren Econyl voor de productie van zijn Coral- en Nuway-schoonloopmatten. Het garen wordt door de Italiaanse fabrikant Aquafil in Slovenië gemaakt uit gerecyclede PET-flessen en kapotte visnetten uit de hele wereld.

Sinds december 2015 verzamelen ook de Urker vissers hun oude en kapotte visnetten. Per jaar verwachten ze 150 ton visnet naar de fabriek van Aquafil te sturen, waar de netten worden verwerkt tot nieuwe vezels. Zo willen de vissers hun CO2-uitstoot verminderen en de Noordzee schoon houden. Van deze vezels kan zowel kleding als vloerbedekking worden gemaakt.

Met de stap van de Urker vissers wordt het voor Forbo Flooring mogelijk om van de Urker netten schoonloopmatten te maken. Volgens de producent bevatten de schoonloopmatten nog meer duurzame aspecten. Zo wordt de Coral-mat in Nederland geproduceerd met 100 procent groene stroom.

CO2-reductie

In de Nuway-serie introduceerde Forbo Flooring onlangs de Nuway Tuftiguard Bamboo, een mat gemaakt van bamboe. Dit bamboe wordt na vijf jaar geoogst en heeft in deze periode meer CO2 geabsorbeerd dan dat er vrijkomt tijdens de productie van de mat, stelt de fabrikant. Daarnaast zou de eigen fabriek van Forbo bijna geen afval genereren, omdat het overbodige materiaal wordt gerecycled tot papier, nieuwe garens of tapijttegels.

Meerdere bedrijven en ontwerpers gebruiken Econyl-garen voor het maken van nieuwe producten. Onder anderen surfkampioen Kelly Slater gebruikt de Econyl-vezels voor zijn kledingmerk Outerknown. Daarnaast laat Speedo gebruikte nylon van Speedo-zwembroeken door Aquafil omzetten in nieuw te gebruiken vezels.

Bron: Forbo Flooring | Foto: Forbo Flooring (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)