19-01-2016 13:05 | Door: Aveline Bies

CRS Holland haalt in onbruik geraakte kabels van de zeebodem om deze vervolgens te recyclen of te hergebruiken.

Het bedrijf haalt de oude communicatiekabels met een speciaal ontworpen boot op. De kabels zijn opgebouwd uit verschillende soorten plastics aan de buitenkant. Ook koper, staaldraad en aluminium haalt het bedrijf uit de kabels. Een dreganker, een soort anker aan een lange tros, wordt over de bodem heen getrokken om de kabels op te sporen en vervolgens omhoog te halen.

Directeur Arno de Jong, in DuurzaamBV Radio: "Het mooie is dat de kabels zijn gemaakt om op de oceaanbodem te liggen, op aardige dieptes, dus het is materiaal van zeer hoogwaardige kwaliteit." Volgens De Jong zijn de plastics het meest interessant omdat ze voor veel verschillende doelen gebruikt kunnen worden.

Het komt ook voor dat de kabels worden hergebruikt, zonder dat ze uit elkaar worden gehaald. Dit wordt vaak gedaan door landen die geen nieuwe systemen kunnen betalen. Bas Rüter, Directeur Duurzaamheid bij Rabobank en studiogast tijdens de uitzending, vertelt dat ook bij Rabobank oude ICT-hardware naar partnerbanken in ontwikkelingslanden gaat of dat deze uit elkaar wordt gehaald om zoveel mogelijk te herbruiken.

Om de kabels uit het water te halen, heeft CRS Holland de kabels op de zeebodem in kaart gebracht. De kabels liggen tussen de 1 en 6 kilometer diep. Het bedrijf werkt voornamelijk in opdracht van kabeleigenaren, die de precieze gegevens over de route verlenen. Ook zijn er partijen die de kabels opkopen om ze vervolgens op te laten halen.

Nog niet uitgevist

 Volgens De Jong heeft het bedrijf voor de komende jaren nog genoeg kabels op te takelen. Elk jaar wordt er 80.000 tot 100.000 kilometer aan nieuwe kabels gelegd die over twintig jaar weer moeten worden opgehaald.

Foto: arifdani nugraha, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)