26-01-2016 09:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Amerikaanse student maakt met behulp van een 3D-printer modulaire shirts. Door elementen weg te halen of toe te voegen, zijn de shirts draagbaar op kantoor én tijdens het sporten. 

Eric Beaudette, student aan de Cornell University in New York, meet voor het maken van de kleding de maten van de drager op met een 3D-bodyscanner. Vervolgens produceert hij de kleding met behulp van een 3D-printer. Hiervoor gebruikt hij speciaal Ninjaflex-materiaal, dat vergelijkbaar is met het rekbare Lycra, en acrylonitril-butadieen-styreen. Dat is hetzelfde materiaal waarvan Lego-blokjes worden gemaakt.

Volgens de student kunnen dragers de 3D-kledinglijn een shirt dat ze als overhemd op kantoor dragen, met een paar simpele aanpassingen transformeren tot sportshirt. Door middel van een kliksysteem kan de kledingdrager elementen als een kraag of capuchon toevoegen, of juist weghalen.

Het is daarnaast mogelijk om de kleur en het patroon aan te passen. In de toekomst wil de student ook modulaire sensoren aan de accessoireset toevoegen. Daarmee kunnen dragers bijvoorbeeld hun hartslag meten.

Recyclebaar

Modulaire kleding kan worden gezien als duurzaam, omdat gebruikers één kledingstuk voor meerdere gelegenheden kunnen gebruiken. Zo hoeven ze niet voor elke situatie een ander kledingstuk aan te schaffen.

De kleding heeft volgens Beaudette nog andere duurzame voordelen. Zo zou het materiaal van de kledinglijn recyclebaar zijn. Het materiaal is uit elkaar te halen en kan vervolgens worden gebruikt voor de productie van nieuwe kleding of van verpakkingen.

Tot slot claimt de student de kleding op een duurzamere manier te kleuren dan bij conventionele kledingproductie. Hiervoor gebruikt hij een vergelijkbare techniek als de ColorDry-techniek, die Nike in samenwerking met het Nederlandse DyeCoo ontwikkelde. Omdat bij deze techniek geen water nodig is, kan deze de milieu-impact van kledingproductie aanzienlijk verlagen.

Bron: Eric Beaudette, Cornell University | Foto: Eric Beaudette (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)