27-01-2016 12:07 | Door:

De Bio-Up is een kleinschalige gasopwerkingsinstallatie die het mogelijk maakt om op boerderijschaal rendabel biogas op te waarderen naar groen gas.

Berry de Jong, consultant bij CCS Energie Advies, vertelt in de uitzending van DuurzaamBV Radio over de kleinschalige gasopwerkingsinstallatie die van biogas groen gas produceert. Dit gas heeft volgens De Jong dezelfde kwaliteit als aardgas. Het voordeel van de installatie is dat het een drukloos systeem is en hierdoor energie en kosten bespaart.

Bij het vergisten van mest komen CO2, water, zwavel en methaan vrij. CO2, water en zwavel mogen het aardgasnet niet in en worden in de Bio-up met een nieuw ontwikkelde wasvloeistofuit het gas gehaald. De vloeistof is herbruikbaar waardoor de kosten lager liggen dan bij conventionele technieken. Het groene gas kan direct aan het net geleverd worden en direct lokaal weer gebruikt worden.

Proefboerderij

De Bio-up legt de nadruk op veiligheid, kleinschaligheid en haalbaarheid. De installatie is al getest op een eerste proefboerderij van Wageningen Universiteit. Daar is onderzocht hoe het groene gas terug gegeven kan worden aan het net, direct aan de lokale netbeheerders. Ook was het doel van de proefboerderij om te laten zien dat de toegepaste technieken op kleinere schaal werken en dat de installatie tegen een aantrekkelijke prijs neergezet kan worden.

Hoe snel de installatie zich terugverdient, hangt af van het type bedrijf en de hoeveelheid dieren. Grotere bedrijven zitten op 7 tot 9 jaar terugverdientijd met subsidie.

Bron: cocos.nl | Foto: See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)