26-01-2016 07:12 | Door: Thijs ten Brinck

Europese producenten en verwerkers van bouwpiepschuim ondersteunen de bouw van een proeffabriek voor de recycling van geëxpandeerd polystyreen (EPS) met vlamvertragers.

De pilotinstallatie komt op het terrein van het bedrijf ICL-IP, dat in Terneuzen vlamvertragers voor piepschuim produceert.

500.000 ton EPS-afval per jaar

De initiatiefnemers verwachten dat het project € 5 mln gaat kosten en hopen dat de installatie in 2018 in bedrijf is. Dan produceert deze uit vervuild bouwafval schoon polystyreen en broom.

Als de techniek op pilotschaal werkt is de proeffabriek in Terneuzen te kopiëren naar andere locaties verspreid door Europa, zegt Jan Noordegraaf van EPS-producent Synbra in Chemie Magazine. Zo blijft de logistiek rond het volumineuze bouwafval ‘beheersbaar en betaalbaar’. 

Hexabroomcyclododecaan

De geplande installatie verwerkt piepschuim dat met de broomhoudende vlamvertrager hexabroomcyclododecaan (HBCD) brandveilig is gemaakt.

De pilot loopt vooruit op Europese wetgeving. Gebruik van HBCD in nieuwe producten is vanaf 2018 verboden. Vanaf 2020 komen er naar verwachting jaarlijks honderdduizenden tonnen vervuild piepschuim vrij uit gesloopte gebouwen. Dit piepschuim is niet te verwerken met reguliere processen voor EPS-recycling. Meestal wordt het isolatiemateriaal verbrand in afvalenergiecentrales.

Dankzij een aan het Duitse kennisinstituut Fraunhofer ontwikkeld chemisch proces is dit bouwpiepschuim nu te verwerken tot schone basisgrondstoffen. Het procedé werkt met een gepatenteerde mix van organische oplosmiddelen. Daarin wordt het polystyreen vloeibaar en zijn verontreinigingen eenvoudig af te filteren.

Bron: Chemie Magazine, Creacycle, ICL-IP | Foto: Tamaki Sono, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)