25-01-2016 18:01 | Door: Chris Thijssen

Om de levensduur van zijn kantoorinrichting te verlengen, werkt kantoorinrichter Gispen onder meer samen met TNO. Een nieuwe tool moet het ontwerpproces ondersteunen.

Gispen levert kantoormeubelen en kantoorinrichting aan bedrijven. Hierbij staat de gehele gebruiksduur van de meubelen centraal. “Daarvoor maken we gebruik van vier cirkels”, zegt Karin Verploegen, Projectleider Circulair bij Gispen, in de uitzending van DuurzaamBV Radio

De eerste cirkel richt zich op onderhoud, legt Verploegen uit. “Op het moment dat een bureaustoel of tafel in gebruik is, zorgen we ervoor dat die goed wordt onderhouden om de levensduur zo lang mogelijk te houden. Is dat niet meer mogelijk, dan kijken we of er herstel of een upgrade mogelijk is.”

Wanneer dat niet meer kan, kijkt Gispen naar de mogelijkheden voor remanufactering. Voorbeelden zijn hergebruik van bureaubladen in het binnenwerk van andere meubels of het stofferen van bureaubladen om deze vervolgens te gebruiken als tussenwand. Als ook remanufactering niet meer mogelijk is, gaat het bedrijf over op recycling.

Variant op Life Cycle Analysis

Behalve op hergebruik van bestaande meubelen, richt het bedrijf zich ook op het zo optimaal produceren van nieuwe producten. Om dit zo circulair mogelijk te doen, ontwikkelt het bedrijf samen met TNO een nieuwe tool, een variant op de Life Cycle Analysis (LCA).

De LCA bepaalt de milieubelasting van een product gedurende de levenscyclus, van het delven van de grondstoffen tot aan afvalverwerking. Deze methode is volgens Gispen echter te lineair. Om ook hergebruik in de LCA-berekening te kunnen meenemen, bouwt het bedrijf samen met TNO scenario’s in.

Voordeliger hergebruik

Hiermee wil het bedrijf al tijdens het ontwerpproces gewogen keuzes maken. Verploegen: “Als we bijvoorbeeld een materiaal hebben dat niet biologisch afbreekbaar is, maar wel 35 jaar in gebruik te houden is, hoe verhoudt zich dat met een biologische variant die maar vijf jaar meegaat?”

Uit berekeningen die Gispen al op basis van de nieuwe tool heeft gemaakt, blijkt volgens de projectleider dat hergebruik altijd voordeliger is. “Mits je heel goed let op de logistieke component, want hoe meer logistieke bewegingen, hoe slechter de resultaten”, stelt Verploegen.

Woensdag publiceert DuurzaamBedrijfsleven Media een uitgebreide special over de circulaire activiteiten van Gispen. 

Foto: Gispen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)