27-01-2016 09:49 | Door: Thijs ten Brinck

Steenpapier, gemaakt uit kalk en plastic, is minder milieubelastend dan normaal papier uit houtvezels.

Dat blijkt uit certificering door de onafhankelijke keuringsinstantie Kiwa. Het Nederlandse bedrijf Gaia-Concept, importeur van Stone Paper voor de Benelux, heeft de milieu-impact van het steenpapier door Kiwa laten doorrekenen.

"Niet alleen wijzelf verklaren dat ons product voldoet aan strenge duurzaamheidseisen, maar ook Kiwa als onafhankelijke certificerende instelling. Voor klanten is dat een belangrijke extra waarborg”, zegt Allard Lith van Gaia-Concept.

Slijtvast en scheurvrij

Stone Paper bestaat voor 80 procent uit calciumcarbonaat en voor 20 procent uit hergebruikt plastic. Het plastic, polyethyleen, dient als bindmiddel. De productie van het bijzondere papier verbruikt nauwelijks chemicaliën en water. Ook het energiegebruik en de CO2-uitstoot van het productieproces liggen lager dan die voor gewoon papier uit houtvezels.

"Stone Paper is waterproof, het scheurt veel minder gemakkelijk, is slijtvaster en zuurvrij”, zegt Lith. “We gebruiken het onder meer voor de productie van draagtassen, routekaarten en brochures."

Na gebruik zijn de krijtkorrels en het polyethyleen te verwerken tot nieuw steenpapier of tot andere producten.

Bron: Kiwa | Foto: John Morgan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)