24-01-2017 20:00 | Door: Erik Verheggen

Het grondstoffenakkoord is dinsdag getekend. 183 partijen zetten hun handtekening onder het document, dat vooral als startschot moet dienen voor de circulaire ambities in Nederland.

De betrokken partijen leggen in het akkoord vast dat ze samen willen nadenken over welke aanbevelingen voor een circulaire economie zij kunnen meegeven aan het nieuwe kabinet. Halverwege dit jaar moet er dan een lijst met concrete aanbevelingen liggen.

Bekijk hier het Grondstoffenakkoord

Nederland Circulair

Ten grondslag aan het akkoord ligt het plan Nederland Circulair 2050. De regering wil milieubelastende producten aanpakken, zodat er alternatieven komen voor niet te recyclen verpakkingen, zoals chipszakken en soeppakken.

Om nog meer duurzame initiatieven van de grond te krijgen gaat het kabinet ook aan tafel met de drie grootste banken die al hebben aangegeven investeringen in circulaire projecten te willen ondersteunen. Nu krijgen innovatieve bedrijven soms moeilijk financiering voor circulaire innovaties, die zich in de praktijk nog niet hebben bewezen. Door het grondstoffenakkoord krijgen ook nieuwe, duurzame grondstoffen een impuls, verwacht de regering.

In DuurzaamBV Radio was vorige week Wieger Droogh, algemeen directeur van Suez Nederland, te gast. Ook zijn bedrijf tekent het grondstoffenakkoord. Beluister deze podcast, waarin Droogh vertelt over de bijdrage van Suez aan de circulaire economie in Nederland: 

Foto: tableatny, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)