15-03-2018 16:19 | Door: Martijn van der Donk

De Rijksoverheid is een zoektocht gestart naar designers en producenten die een circulaire methode ontwikkelen voor een hoogwaardige herbestemming voor bijvoorbeeld brandweerkleding.  

Hergebruik uitrukkleding

Het gaat om zogeheten uitrukkleding van Defensie en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Vanuit de brandweer worden jaarlijks enkele honderden overtollige, gereinigde uitrukpakken ingezameld, die tegen betaling moeten worden afgevoerd. Deze retour ontvangen kleding is niet her te gebruiken, maar zou wel als basis kunnen dienen voor andere producten.

Bij het KPU bedrijf (Kleding en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf) waren vorige week zo'n 25 ontwerpers en producenten bij de aftrap van de challenge.  

Circulariteit bij rijksinkoop

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem (Defensie) vertelde over circulariteit bij Rijksinkoop. Hij heeft hoge ambities, hoger zelfs dan de markt aankan. Hij wil enthousiasmeren en een stap verder zetten. De retourstroom wil hij hergebruiken of nieuwe producten van laten maken in plaats van te verbranden.

Partijen met een innovatief idee kunnen zich tot 15 mei aanmelden bij MVO Nederland. Op 27 juni wordt tijdens een prijsuitreiking het winnende idee bekend.  

Lees verder: 

Bron: MVO Nederland | Afbeelding: Adobe Stock