27-11-2018 16:39 | Door: Bas Joosse

Kinderen in Amsterdam voetballen binnenkort op kunstgras gemaakt uit restafval. Het kunstgrasveld in de hoofdstad wordt gemaakt van een nieuwe ondergrond: Drainmix. Restafval vormt de basis voor de bouwstof.

Afvalverwerker Suez ontwikkelde samen met ingenieursbureau Kyoto Boost een nieuwe ondergrond, met restafval als grondstof. De ondergrond wordt geproduceerd door het Zeeuwse bedrijf Heros, de grootste bodemasopwerker van Europa.

Drainmix

DrainMix bestaat uit grondstoffen die achterblijven na de verbranding van restafval. Bij dit proces blijven bodemassen over. Dit is donkergrijs, zand- en lava-achtig materiaal wat herbruikbaar is. De bouwstof is licht om mee te werken en kan veel water opvangen. Het water kan op een later moment ook weer worden hergebruikt. DrainMix is geschikt als fundering en kan ook gebruikt worden op bijvoorbeeld een kunstgrasveld.

Duurzaam gebruik

Naast de toepassing bij sportvelden is de bouwstof ook geschikt voor het aanleggen van pleinen, wandelpaden en parkeerplaatsen. Het gebruik van Drainmix biedt gemeenten volgens Suez de kans om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Circulaire economie

Suez zet zich op meerdere manieren in voor circulair grondstoffengebruik. Het recyclen van huishoudelijk afval en het hergebruik van materialen die overblijven na het verbranden van afval is daar één onderdeel van.

Lees ook:  Dit is nodig voor een circulaire economie: ‘In 2025 alle verpakkingen van gerecycled materiaal’

Recycling

Het gebruik van gerecyclede materialen om grondstoffen te vervangen gebeurt al langer. Zo ligt er in Zwolle een fietspad van gerecycled plastic, zijn in Kerkrade betonklinkers vervangen door gerecycled kunststof en maakt Suez aanrechtbladen van gerecycled PET-plastic.

Bron: Suez | Afbeelding: Adobe Stock